Wat is een responsive webdesign en waarom is het belangrijk?

Bekijk je website eens op je smartphone of tablet en ontdek hier waarom een mobielvriendelijk design zo belangrijk is!

In een wereld waar iedereen altijd en overal verbonden is, is het belangrijker dan ooit dat je website een geweldige gebruikerservaring biedt, ongeacht het scherm waarop deze bekeken wordt. Dus, heb jij je website al eens bekeken op je smartphone of tablet? Nee, doe dat dan maar snel! 

Een responsive webdesign is dus geen overbodige luxe meer – het is essentieel voor de prestaties van je website. Maar wat houdt dat precies in voor jou en je website? Onze webdesigners zijn echte experts op het gebied van responsive webdesign en vertellen je er graag meer over!

Wat is responsive webdesign?

Stel je voor dat je een website hebt die er fantastisch uitziet op je computer, maar zodra je hem op je smartphone opent, lijkt alles in elkaar te vallen en wordt de tekst onleesbaar weergegeven. Frustrerend, toch? Responsive webdesign zorgt ervoor dat je website er op elk apparaat – of dat nu een desktop, tablet of smartphone is – even goed uitziet en functioneert. Het past zich automatisch aan de schermgrootte en resolutie van het apparaat aan. Dus geen uitzoomen en heen en weer scrollen meer om een stukje tekst te lezen!

Waarom is het belangrijker dan ooit?

  1. Mobiele dominantie: Je hebt het vast al gehoord, maar hier is een reminder: mensen bezoeken nu eenmaal meer en meer je website via mobiele apparaten. Dit betekent dat een groot deel van je bezoekers je website via hun telefoon of tablet bekijkt. Als je website dus niet mobielvriendelijk is, mis je een enorme kans om met deze bezoekers te connecten.
  2. Google houdt van mobielvriendelijk: Google heeft zijn algoritmes geüpdatet om mobielvriendelijke websites hoger in de zoekresultaten weer te geven. Dit betekent dat een responsive website je SEO (online vindbaarheid) een flinke boost kan geven. Dus, wil je hoger in de zoekresultaten staan? Zorg ervoor dat je site er op elk apparaat goed uitziet.
  3. Verbeterde gebruikerservaring: Een website die zich aanpast aan het apparaat van de gebruiker biedt een veel betere ervaring. Het betekent snellere laadtijden, eenvoudiger navigeren en een meer plezierige interactie. En als je bezoekers tevreden zijn, zullen ze waarschijnlijk langer blijven en terugkomen.
  4. Toekomstbestendig: Technologie verandert razendsnel. Nieuwe apparaten met verschillende schermformaten komen steeds vaker voor. Met een responsive ontwerp ben je beter voorbereid op de toekomst, omdat je site zich automatisch aanpast aan nieuwe technologieën en schermformaten.

Hoe zorg je voor een responsive website?

Het is vooral belangrijk om te begrijpen dat een desktopdesign er niet automatisch goed uitziet op kleinere apparaten, zoals tablets of smartphones. Tijdens het ontwerpen van je website moet je hier dus extra aandacht aan besteden. Let zeker op de volgende punten:

  • Schermgrootte en lay-out: Hoe kleiner het scherm, hoe minder elementen passen. Overweeg om bepaalde elementen te verbergen op mobiele apparaten om een beter design te garanderen.
  • Controleer animaties: Zorg ervoor dat animaties goed functioneren op alle schermformaten. Niets is frustrerender dan veel tijd in een animatie te steken, alleen om te ontdekken dat deze niet goed wordt weergegeven op andere formaten.
  • Flexibele breedtes: Gebruik geen vaste breedtes voor je ontwerp. Test je website op verschillende formaten en stel breedtes apart in om te voorkomen dat elementen overlappen of verkeerd worden weergegeven.
  • Afbeeldingsinstellingen: Afbeeldingen moeten op elk apparaat correct worden weergegeven. Pas instellingen aan voor desktop, tablet en mobiel om te zorgen dat afbeeldingen niet uitrekken of onscherp worden.

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het ontwerpen van een website, maar de sleutel is vooral: testen, testen en nog eens testen! Wil je hulp bij het ontwerpen van een website die op elk apparaat perfect wordt weergegeven? Wij helpen je graag verder!

Tags

SEO

Webdesign

Deel dit bericht

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Wij maken gebruik van cookies
We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren.

Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.